F. Něco pro zdraví

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem
Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových
Výrobků, § 8 odstavec 10.
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Vyjádření ministerstva zemědělství: Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Komentář ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169 na této stránce: http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/foodlabelling/proposed_legislation_en.htm Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.

ALERGENY V POTRAVINÁCH
Specifikace alergenů:
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.
Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně–jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce : Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.
Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.
Intolerance – averze: Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.
Prahové hodnoty: Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný prah, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.
Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo
14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,
rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.
Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
___________________________________________________________________________
1) Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
3) Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů
ve školních jídelnách
Značení alergenů je pouze informační požadavek:
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká.
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a zřetelně označit “, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Rodičovská veřejnost bude informována na rodičovských schůzkách, metodický materiál bude dostatečně s předstihem umístěn na web školy tak, aby mohly být nejasnosti v uvádění alergenů včas odbornými pracovníky vysvětleny. Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin nebo večeří při počtu 20, 50,

KREVNÍ SKUPINA 0
= Lovec, této krevní skupině prospívá intenzivní fyzické cvičení a živočišné bílkoviny (libové
maso!!!) Krevní skupina 0 má schopnost metabolizovat bílkoviny a tuky na keto látky, které
se využívají místo cukrů k udržení stálé hladiny glukózy v krvi. Krevní sk. 0 má oproti krevní
sk. A hodně žaludečních kyselin, proto lidé s touto krevní skupinou nejlépe tráví maso ze
všech krevních skupin.
– silní jedinci
– vynikající síla a vůdčí schopnosti
– silná a přirozená obrana proti infekcím
– výborný metabolismus
– silný imunitní systém
– slabinou organismu je nesnášenlivost s novým jídelníčkem a s novým životním
prostředím
Náchylnost k nemocem
– snížená funkce štítné žlázy – nízká hladina hormonů štítné žlázy, protože krevní sk. 0
nevstřebává v dostatečném množství jód (jód je prvek, jehož hlavní funkcí v těle je
tvorba hormonu štítné žlázy). Mezi příznaky snížené funkce štítné žlázy patří –
zadržování tekutin v těle, úbytek svalové tkáně a velká únava.
– překyselení žaludku – jíst vhodné ovoce a zeleninu, aby nedošlo k překyselení
– špatná krevní srážlivost – důležitý vitamín K, který je v listové zelenině – kapusta,
římský salát, brokolice, špenát
– zánětlivá onemocnění, záněty kloubů, vředy a alergie
Vhodné pohybové aktivity
– intenzivní fitness cvičení, aerobik, kontaktní sporty, běh
Vhodné potraviny pro váhový úbytek
– mořská řasa – obsahuje jód, zvyšuje tvorbu hormonů štítné žlázy
– mořské produkty – obsahuje jód, zvyšuje tvorbu hormonů štítné žlázy
– sůl s jódem – obsahuje jód, zvyšuje tvorbu hormonů štítné žlázy
– játra – zdroj vitamínu B, podporují účinný metabolismus
– červené maso – podporují účinný metabolismus
– kapusta, špenát, brokolice – podporují účinný metabolismus
Zakázané potraviny pro váhový úbytek
– pšeničný lepek – narušuje účinnost inzulínu, zpomaluje metabolismus
– kukuřice – narušuje účinnost inzulínu, zpomaluje metabolismus
– fazol obecný a modrý – narušuje využití kalorií
– čočka, zelí, kapusta růžičková, květák, hořčice – potlačuje tvorbu hormonů štítné žlázy
Maso a drůbež
– velmi vhodné: hovězí, bizoní (buvolí), jehněčí, skopové, telecí, zvěřina, srdce, játra
– neutrální: kuře, slepice, kachna, tetřev, bažant, králík, krocan, křepelka
– zakázané: slanina, husa, šunka, vepřové
Mořské produkty
– velmi vhodné: treska, bělomasé ryby, makrela, placka (mořská ryba), okounek,
halibut, pstruh duhový, sleď, sardinky, mořský jazyk (ryba), okoun říční, hejk, losos,
štika, mečoun, jeseter
– neutrální: tuňák, vyza, polorejnok, měkkýši, ústřice, úhoř, žáby, žralok, hlemýžď,
balone (mořský měkkýš), kanic, humr, kapr, okoun mořský, raci, ružich, pstruh
mořský, garnát, kalmar, ančovičky, americký okoun, slávka jedlá, krabi, mořská štika,
platýs, hřebenatka, koruška, želvy
– zakázané: barakuda, sumcovité ryby, marinovaný sleď, kaviár, uzený losos, škeble,
chobotnice
Mléčné výrobky a vejce
– neutrální: máslo, sýr mozzarella, kozí sýr, sojové mléko a sojový sýr (vhodná
alternativa za mléčné výrobky)
– zakázané: camembert (hermelín), kefírové mléko, všechny druhy jogurtů, odstředěné
nebo 2% mléko, eidamský sýr, kozí mléko, čedar, parmezán, plnotučné mléko, měkký
plísňový sýr, plísňový sýr, zmrzlina, sýr typu cottage, krémové sýry, ementál, sýr
gouda, syrovátka, podmáslí
Oleje a tuky
– velmi vhodné: olej ze lněného semínka, olivový olej
– neutrální: olej z řepky olejky, olej z tresčích jater, sezamový olej
– zakázané: olej kukuřičný, bavlníkový, podzemnicový, saflorový
Ořechy a semínka
– velmi vhodné: dýňová semínka, vlašské ořechy
– neutrální: mandle, mandlové máslo, jedlé kaštany, lískové ořechy, hikorové ořechy,
sezamové máslo, slunečnicové máslo, slunečnicová a sezamová semínka, piniové
oříšky
– zakázané: para ořechy, kešu, jádra liči, arašídy, arašídové máslo, pistácie, mák
Luštěniny
– velmi vhodné: fazole aduke a azuki, strakaté fazole, hrách černooký
– neutrální: fazole černé, měsíční, severní, červené, bílé a zelené, bob obecný, fazole
fava a garbanzo a jicama, fazolové lusky, zelený hrách, sojové boby, hrachové lusky
– zakázané: fazol šarlatový a modrý, čočka červená, obecná a zelená, semena tamarindu
Cereálie
– neutrální: amarant, ječmen, pohanka, rýžová kaše, jáhly, rýžové otruby, burisony,
pšenice špalda, pohankové krupky
– zakázané: kukuřičné lupínky (cornflakes), polenta, pšeničná kaše, pšeničné klíčky,
ovesná mouka, ovesné vločky, drcená pšenice, pšeničné a ovesné otruby, ovesná kaše
Chléb a pečivo
– velmi vhodné: chléb z naklíčených zrn
– neutrální: chléb z hnědé rýže, bezlepkový a jáhlový chléb, rýžový koláč, 100% žitný
chléb, žitný chléb Vita, žitné křupky, chléb ze sojové mouky a z pšeničné špaldy,
křehký a vločkový chléb
– zakázané: pšeničné bagety, kukuřičné pečivo, pšenice tvrdá, chléb z naklíčených zrn a
s vysokým obsahem bílkovin, pšeničný maces, pečivo s ovesnými otrubami, chléb
z celozrnné pšenice, bílé vdolky, vícezrnný chléb, vdolky s pšeničnými otrubami
Obilí a těstoviny
– neutrální: mouka z ječmene, rýžová mouka, těstoviny z topinamburu, hnědá a divoká
a bílá rýže, mouka kvinoa, mouka z pšeničné špaldy, pohanka, žitná mouka, rýže
basmati
– zakázané: pšeničná, ovesná, bílá, grahamová a celozrnná pšeničná mouka, mouka
obsahující lepek, mouka z naklíčené pšenice, mouka z tvrdé pšenice, těstoviny
z pšenice semoliny, kuskus, špenátové těstoviny, bulgur
Zelenina a houby
– velmi vhodné: artyčok obecný, kedluben, listy pampelišky, čekanka obecná, červená
paprika, batáty (slad. bram.), křen selský, brokolice, červená a žlutá cibule, špenát,
slunečnice topinambur, kapusta, pór, česnek, tykev, řepa, okra, mangold, římský salát,
petržel, vodnice, pastinák, mořské řasy
– neutrální: chřest, houby enoki, kmín, zelená cibule, kerblík, ředkvičky, kopr, hrášek,
zázvor, všechny druhy tykve, salát ledový, jedlý kaštan, roketa setá, houby abalone,
řepa, zelené olivy, celer, žlutá paprika, okurka, šalotka, fenykl, naklíčená ředkvička,
salát Boston, rajčata, tempeh, řeřicha, bambusové výhonky, houby portobella, mrkev,
zelená paprika, koriandr, tuřín, štěrbák, naklíčená sója mungo, salát Bibb, tofu, fazol
měsíční, sladký brambor – všechny druhy
– zakázané: avokádo, listová hořčice, bílé zelí, žlutá a bílá kukuřice, naklíčená vojtěška,
houby shiitake, červené zelí, řecké, španělské a černé olivy, bílé a červené brambory,
růžičková kapusta, čínské zelí, květák, lilek, běžné houby
Ovoce
– velmi vhodné: sušené a čerstvé fíky, zelené, červené a tmavé blumy, švestky
– neutrální: jablka, červené, zelené a černé hroznové víno, borůvky, maloplodý
pomeranč, klikve, meloun cananga španělský, papája, tomel, opuncie, banány, kiwi,
třešně, mango, červený a černý rybíz, maliny, angrešt, grapefruit, nektarinky, broskve,
ananas, limety, meruňky, karambola, brusinky, citrony, kumkvát, rozinky, vodní
meloun, hroznové víno, hrušky, granátová jablka
– zakázané: ostružiny, kokosové ořechy, ananasový a muškátový meloun, mandarinky,
pomeranče, banány, reveň, jahody
Šťávy a tekutiny
– velmi vhodné: černá třešeň srdcovka, ananas, švestka
– neutrální: meruňky, mrkev, celer, klikev, okurka, zeleninové šťávy (v souladu se
zeleninou), hroznové víno, grapefruit, papája, šťáva z rajčat (s citronem)
– zakázané: jablečná šťáva, jablečný mošt, šťáva ze zelí, pomerančová šťáva
Koření
– velmi vhodné: karob, kajenský pepř, řasa dulse a kelp, petržel, kari, kurkuma
– neutrální: agar, kardamon, anýz, čokoláda, bazalka, bergamat, česnek, chilli, křen,
rozmarýn, máta kadeřavá, šalvěj, hořčice (sušená), bílý cukr, tapiok, tamari, sirup
z hnědé rýže, mandlový extrakt, pažitka, ječný slad, koriandr, římský kmín, celý pepř,
med, rýžový sirup, majoránka, sůl, melasa, sójová omáčka, tamarind, estragon, nové
koření, kerblík, třtinový cukr, hřebíček, bobkový list, kopr, želatina, máta peprná,
javorový sirup, šafrán, miso, saturejka, paprika, hnědý cukr, tymián
– zakázané: kapary, vanilka, kukuřičný sirup, vinný ocet bílý, bílý pepř, kukuřičný
škrob, vinný ocet červený, černý pepř, skořice, jablečný ocet, muškátový oříšek, ocet
s bylinkami
Chuťové přísady
– neutrální: jablečný protlak, džemy z přijatelných druhů ovoce, želé z přijatelných
druhů ovoce, majonéza, hořčice, nízkotučné salátové drezinky přijatelného složení,
worcesterská omáčka
– zakázané: kečup, nakládaná zelenina, sladká marináda, marinovaný kopr,
ochucovadla, kyselá marináda
Bylinné čaje
– velmi vhodné: kajenský pepř, petržel, pískavice řecké seno, sarsaparila, lípa, moruše,
pampeliška, šípky, chmel, ptačinec, máta peprná, zázvor, americký jilm
– neutrální: heřmánek, zelený čaj, máta kadeřavá, řebříček obecný, list maliníku,
mateřídouška, ženšen, hloh, kúra dubu bílého, kořen lékořice, šalvěj, kozlík lékařský,
bez černý, bříza bradavičnatá, jablečník obecný, divizna, šišak, sporýš lékařský
– zakázané: vojtěška, reveň, podběh obecný, kokoška pastuší tobolka, hořec, jetel luční,
lopuch, senna, třapatka, vlákna kvetoucí kukuřice, aloe, třezalka, šťovík, list
jahodníku, vodilka
Různé nápoje
– velmi vhodné: sodovka, minerální vody
– neutrální: pivo, červené a bílé víno, zelený čaj
– zakázané: obyčejná káva, destiláty, různé limonády, obyčejný černý čaj, káva bez
kofeinu, černý čaj bez kofeinu, cola

KREVNÍ SKUPINA A
= pěstitel (obilí, chov skotu) – jíst vše na rostlinné bázi, v přírodním stavu, potraviny
živočišného původu přetěžují trávicí trakt, jelikož krevní skupina A má v žaludku málo
žaludečních kyselin, které podporují trávení potravin živočišného původu (opak krevní
skupiny 0).
Krevní sk. A je opakem krevní sk.0 co se i metabolismu týče.
– rozvážná, precizní
– dobře se přizpůsobuje změnám jídelníčku
– lehce metabolizuje výživné látky
Náchylnost k nemocem
– rakovina trávicího ústrojí (žaludku), srdeční onemocnění, cukrovka, rakovina prsu a
žlučníku, chudokrevnost
Vhodné pohybové aktivity
– klidný tělocvik – jóga, cvičení meditační a relaxační
Vhodné potraviny pro váhový úbytek
– rostlinné oleje – usnadňují trávení
– potraviny ze sóji – usnadňují trávení, rychle se metabolizují
– zelenina – podporuje účinný metabolismus, zvyšuje hybnost střev
– ananas – zvyšuje využití kalorií, zvyšuje hybnost střev
Zakázané potraviny pro váhový úbytek
– maso a masné produkty – krevní sk. A maso ukládá ve formě tuku a zvyšuje se
množství toxinů vzniklých při trávení
– mléčné výrobky – narušují metabolismus živin
– fazol obecný a měsíční – snižuje účinnost trávicích enzymů, zpomaluje metabolický
obrat
– pšenice – v nadbytečném množství narušuje využití kalorií
Maso a drůbež
– neutrální: kuře, slepice, krůta
– zakázané: slanina, tetřev, kachna, králík, srdce, křepelka, skopové, bizoní, vepřové,
šunka, zvěřina, játra, hovězí, bažant, husa, telecí, jehněčí
Mořské produkty
– velmi vhodné: kapr, pstruh mořský, makrela, bělomasé ryby, siven duhový, sardinky,
kanic, hlemýždi, mořská štika, treska, okounek, polorejnok, losos
– neutrální: tuňák, mořský mečoun, ružich, žralok, jeseter, štika, koruška, okoun říční,
plachetník
– zakázané: ančovičky, měkkýši, škeble, raci, platýs, hřebenatka, kaviár, vyza, krabi,
úhoř, ústřice, barakuda, placka, sumcovité ryby, chobotnice, žáby, hejk, mořský jazyk,
sleď marinovaný, uzený losos, garnát, sleď čerstvý, želvy, slávky, halibut, kalmar,
humr
Mléčné výrobky a vejce
– velmi vhodné: sojové sýry, sojové mléko (vhodná náhražka mléčných výrobků)
– neutrální: kozí sýr, jogurt s ovocem, mozzarella, nízkotučný sýr, jogurt, kefír, ricotta,
kozí sýr, mražený jogurt
– zakázané: plísňové sýry, krémový sýr, podmáslí, gruyére, čedar, karlsberg, 2% mléko,
cottage, máslo, gouda, plnotučné mléko, parmezán, šerbet, syrovátka, měkký plísňový
sýr, ementál, hermelín, camembert, zmrzlina, provolone, odstředěné mléko
Oleje a tuky
– velmi vhodné: olej z lněného semínka, olivový olej
– neutrální: olej z tresčích jater, olej z řepky olejky
– zakázané: kukuřičný, saflorový, bavlníkový, podzemnicový a sezamový olej
Ořechy a semínka
– velmi vhodné: arašídy, podzemnice olejná, arašídové máslo, dýňová semínka
– neutrální: mandlové máslo, mák, lískové oříšky, vlašské ořechy, jádra liči, jedlé
kaštany, sezamové máslo tahini, slunečnicová a sezamová semínka, mandle,
slunečnicové máslo
– zakázané: para ořechy, kešu, pistácie
Luštěniny
– velmi vhodné: fazole azuki a aduke, zelené, černé a strakaté fazole, zelená, obecná a
červená čočka, červená sója, hrách černooký,
– neutrální: bob obecný, zelený hrách, fazolové lusky, bílé fazole, fazole cannellini a
jicama, hrachové lusky
– zakázané: fazole garbanzo, modré a červené fazole, fazol měsíční a obecný, semena
tamarindu
Cereálie
– velmi vhodné: amarant, pohanka, pohankové krupky
– neutrální: ječmen, ovesná, kukuřičná a rýžová kaše, pšenice špalda, ovesné a rýžové
otruby, kukuřičné lupínky (cornflakes), burisony, jáhly
– zakázané: škrob, pšeničné otruby, drcená pšenice, pšeničné klíčky, pšeničná kaše,
müsli
Chléb a pečivo
– velmi vhodné: chléb ze sojové mouky, rýžový koláč, chléb z naklíčených zrn a
naklíčené pšenice
– neutrální: pšeničné bagety, 100% žitný chléb, křehký chléb, chléb z pšeničné špaldy,
suchary z ovesných otrub, kukuřičné suchary, žitný křehký, vločkový, bezlepkový a
žitný Vita chléb, chléb z hnědé rýže, proso
– zakázané: tvrdá pšenice, pšeničný maces, suchary z pšeničných otrub, vícezrnný,
vysokoproteinový a celozrnný pšeničný chléb, anglické suchary
Obilí a těstoviny
– velmi vhodné: pohankové krupky, těstoviny z topinamburu, rýžová, žitná a ovesná
mouka
– neutrální: kuskus, těstoviny z pšeničné špaldy, hnědá, bílá a divoká indiánská rýže,
mouka kvinoa, mouka z naklíčených zrn, z tvrdé pšenice a z pšeničné špaldy,
z ječmene a obsahující lepek, bulvár, rýže basmati, grahamová mouka
– zakázané: bílá a celozrnná pšeničná mouka, špenátové těstoviny, těstoviny ze
semoliny
Zelenina a houby
– velmi vhodné: artyčoky, ibišek jedlý, brokolice, žlutá a červená cibule, listy
pampelišky, dýně, křen, řepa, pórek, římský salát, mangold, okra, čekanka, pastinák,
česnek, naklíčená vojtěška, kedlubna, vodnice, slunečnice topinambura, mrkev,
petržel, tempeh, špenát, kapusta, tofu
– neutrální: chřest, ředkvička, červená řepa, salát Bibb, celer, okurka, bambusové
výhonky, fenykl, květák, salát ledový, avokádo, šterbák, kmín, salát Boston, kerblík,
houby – balone,- portobella,- enoki, bílá a žlutá kukuřice, listová hořčice, zelená
cibule, všechny druhy tykve, mořské řasy, cuketa, koriandr, zelené olivy, naklíčená
ředkvička, šalotka, řeřicha, naklíčená sója mungo, tuřín, roketa setá, růžičková kapusta
– zakázané: čínské, červené a bílé zelí, španělské, černé a řecké olivy, lilek, batáty,
houby shitake, rajčata, zelená, červená a žlutá paprika, houby, bílé, sladké a červené
brambory, měsíční fazole
Ovoce
– velmi vhodné: meruňky, ananas, třešně, červené, tmavé a zelené blumy, čerstvé a
sušené fíky, citrony, borůvky, rozinky, ostružiny, klikev, švestky, grapefruit
– neutrální: jablko, meloun casaba a canang, datle, španělský meloun, zelené, černé a
červené hroznové víno, broskve, granátové jablko, maloplodý pomeranč, černý a
červený rybíz, jahody, angrešt, nektarinky, tomel, kiwi, maliny, vánoční a vodní
meloun, bezinky, hroznové víno Concord, hrušky, ostružina, opuncie, limeta
– zakázané: banány, reveň, ananasový a muškátový meloun, papája, mango,
mandarinky, pomeranče
Šťávy a tekutiny
– velmi vhodné: meruňky, ananas, černá třešeň (srdcovka), grapefruit, celer, voda (s
citronem), mrkev, švestky
– neutrální: jablečná šťáva, šťáva ze zelí, okurka, hroznové víno, klikev, zeleninové
šťávy (v souladu s povolenými druhy zeleniny), jablečný mošt
– zakázané: pomeranč, papája, šťáva z rajčat
Koření
– velmi vhodné: ječný slad, sójová omáčka, zázvor, miso – sojový výtažek, česnek,
melasa, tamari (druh sojové omáčky)
– neutrální: agar, sušená hořčice, máta, mandlový extrakt, nové koření, muškátový
oříšek, anýz, paprika, bobkový list, jamajský pepř, kardamon, šafrán, pažitka,
saturejka, hřebíček, tamarind, kukuřičný sirup, tymián, kari, mořské řasy dulse, řasa
kelp, oregano, bazalka, máta peprná, sirup z hnědé rýže, rozmarýn, kerblík, sůl,
skořice, bílý cukr, kukuřičný škrob, estragon, římský kmín, vanilka, med, javorový
sirup, třtinový cukr, petržel, bergamot, rýžový sirup, karob, šalvěj, čokoláda, hnědý
cukr, koriandr, topiok, majoránka, kurkuma, kopr, křen
– zakázané: kapary, jablečný ocet, kajenský, bílý a černý pepř, vinný ocet bílý a
červený, želatina, chilli
Chuťové přísady
– velmi vhodné: hořčice
– neutrální: džem (z přijatelných druhů ovoce), sladká marináda, salátové drezinky
(nízkotučné přijatelného složení), želé z přijatelných druhů ovoce
– zakázané: kečup, majonéza, worcesterská omáčka
Bylinné čaje
– velmi vhodné: vojtěška, zelený čaj, heřmánek, americký jilm, zázvor, hloh, lopuch,
třezalka, pískavice řecké seno, ženšen, aloe, šípky, třapatka, kozlík lékařský,
ostropestřec mariánský
– neutrální: ptačinec, divizna, černý bez, list maliníku, chmel, senna, lípa, bříza, sporýš,
moruše, pampeliška, máta peprná, vodilka, sarsaparila, kořen lékořice, šišák,
mateřídouška, řebříček, podběl, petržel, hořec, šalvěj, jablečník obecný, kokoška
pastuší tobolka, list jahodníku, kůra dubu bílého
– zakázané: kajenský pepř, šťovík, reveň, jetel luční, vlákna kvetoucí kukuřice
Různé nápoje
– velmi vhodné: obyčejná káva, červené víno, zelená čaj, káva bez kofeinu
– neutrální: bílé víno
– zakázané: pivo, limonády, obyčejný černý čaj, sodovky, minerálky, destiláty, černý
čaj bez kofeinu

KREVNÍ SKUPINA AB
= vzácná (2 – 5 % populace), současná, záhadná krevní skupina, krevní skupina AB je
moderní spojení skupiny A a B. Na rozdíl od krevní skupiny A a krevní skupiny B, kde
rajčata jsou nevhodná, pro krevní skupinu AB jsou rajčata vhodná. Chce-li člověk s touto
krevní skupinou hubnout, je potřeb omezit maso a jíst více zeleniny a tofu.
Náchylnost k nemocem
– rakovina žaludku – jako u krevní skupiny A
Vhodné pohybové aktivity
– klidný tělocvik – jóga, jízda na kole, tenis, relaxační cvičení a mírně fyzicky náročné
sporty
Vhodné potraviny pro váhový úbytek
– tofu – zvyšuje účinnost metabolismu
– mořské produkty – zvyšuje účinnost metabolismu
– mléčné produkty – zlepšují tvorbu inzulínu
– zelená zelenina – zvyšuje účinnost metabolismu
– mořské řasy – zvyšuje tvorbu inzulínu
– ananas – podporuje trávení, stimuluje hybnost střev
Zakázané potraviny pro váhový úbytek
– červené maso – je špatně stravitelné, skladuje se ve formě tuku, zaplavuje trávící trakt
toxickými látkami
– fazol obecný a měsíční – snižuje účinnost inzulínu, je příčinou hypoglykémie,
zpomaluje metabolický obrat
– semínka – způsobují hypoglykémii
– kukuřice – snižuje účinnost inzulínu
– pohanka – způsobuje hypoglykémii
– pšenice – snižuje účinnost metabolického využití kalorií, snižuje účinnost inzulínu
Maso a drůbež
– velmi vhodné: jehněčí, krůta, králík, skopové
– neutrální: játra, bažant
– zakázané: slanina, srdce, kuře, telecí, husa, šunka, bizoni, tetřev, kachna, zvěřina,
hovězí, vepřové, slepice, křepelky
Mořské produkty
– velmi vhodné: tuňák, mořská štika, hejk, sardinky, jeseter, měkkýši, štika, kanic, losos,
polorejnok, placka, pstruh duhový a mořský, treska, makrela, ružich
– neutrální: kapr, bělomasé ryby, čerství sleď, hřebenatka, koruška, mečoun, kaviár,
žralok, mořský jazyk, sumcovité ryby, okoun říční, okounek, kalmar
– zakázané: ančovičky, humr, halibut, ústřice, krabi, treska skvrnitá, marinovaný sleď,
vyza, chobotnice, žáby, želvy, úhoř, barakuda, uzený losos, škeble, garnát, raci, platýs
Mléčné výrobky a vejce
– velmi vhodné: sýr Cottage, mozzarella, kozí sýr, kefír, sýr feta, kysaná smetana
netučná, jogurt, ricotta, kozí mléko
– neutrální: syrovátka, eidam, sójové mléko, krémový a sójový sýr, gouda, čedar,
odstředěné mléko nebo 2% mléko, ementál, švýcarský sýr
– zakázané: americký sýr, zmrzlina, máslo, plnotučné mléko, hermelín, plísňový sýr,
provolone, měkký plísňový sýr, parmezán, podmáslí
Oleje a tuky
– velmi vhodné: olivový olej
– neutrální: olej z řepky olejky, z tresčích jater, ze lněného semínka, podzemnicový olej
– zakázané: kukuřičný, slunečnicový, sezamový, saflorový a bavlníkový olej
Ořechy a semínka
– velmi vhodné: kaštany, vlašské ořechy, a arašídové máslo, arašídy
– neutrální: mandlové máslo, pistácie, hikorové ořechy, jádra liči, para ořechy, mandle,
kešu
– zakázané: lískové ořechy, slunečnicové máslo, sezamové máslo, sezamová, dýňová a
slunečnicová semínka, mák
Luštěniny
– velmi vhodné: červené, modré a strakaté fazole, zelená čočka, červená sója
– neutrální: bob obecný, fazole jicama a acannelliny, semena tamarindu, zelený hrách,
zelené a bílé fazole, fazole severní, červená čočka, čočka obecná, fazolové lusky,
hrachové lusky
– zakázané: černooký hrách, fazole měsíční, černé fazole
Cereálie
– velmi vhodné: jáhly, rýžové burisony, rýžové otruby, ovesná mouka, ovesné otruby,
pšenice špalda
– neutrální: amarant, sójové lupínky, pšeničná kaše, pšeničné klíčky, drcená pšenice,
rýžová kaše, pšeničné otruby, ječmen, sójové granule, müsli
– zakázané: pohanka, kukuřičné lupínky, pohankové krupky, kukuřičná kaše
Chléb a pečivo
– velmi vhodné: chléb z hnědé rýže, žitný vita chléb, křupavý chléb, rýžový koláč, žitný
křehký chléb, 100% žitný chléb, chléb z naklíčených zrn a naklíčené pšenice, chléb ze
sójové mouky, proso
– neutrální: pšeničné bagety, bezlepkový chléb, vločkový chléb, chléb z celozrnné
pšenice, pečivo z ovesných otrub, vícezrnný chléb, pečivo z pšeničných otrub, chléb
z vysokým obsahem bílkovin, tvrdá pšenice, chléb ze pšenice špaldy, pšenice macesy
– zakázané: kukuřičné pečivo
Obilí a těstoviny
– velmi vhodné: ovesná, žitná a rýžová mouka, bílá, hnědá a divoká rýže, rýže basmati,
mouka z naklíčené pšenice
– neutrální: kuskus, bílá mouka, mouka obsahující lepek, špenátové těstoviny, mouka
z pšeničné špaldy, mouka z tvrdé pšenice, těstoviny ze semoliny, ječná mouka, mouka
z celozrnné pšenice, grahamová mouka
– zakázané: pohankové krupky, těstoviny z topinambur
Zelenina a houby
– velmi vhodné: mangold, listová hořčice, květák, brambor, listy pampelišky, česnek,
kapusta, brokolice, pastiňák, okurka, tofu, tempeh, všechny druhy sladkých brambor,
červená řepa, petržel, celer, naklíčená vojtěška, lilek
– neutrální: chřest, kerblík, červené zelí, štěrbák, fenykl, červená cibule, kedlubna,
červené barmbory, tuřín, houby, růžičková kapusta, rajčata, řecké olivy, cuketa,
mrkev, čínské zelí, koriandr, kmín, zelená cibule, křen, žlutá cibule, dýně, salát
římský, špenát, hlíva ústřičná, řepa, zelené olivy, kaštan jedlý, bambusové výhonky,
čekanka, bílé zelí, roketa setá, zázvor, španělská cibule, hlávkový salát, bílé brambory,
salát ledový, šalotka, všechny druhy tykve, ibišek jedlý, vodnice, španělské olivy
– zakázané: artyčok obecný, červená zelená a žlutá paprika, bílá a žlutá kukuřice, černé
olivy, avokádo, fazol měsíční, slunečnice topinambur, naklíčená ředkvička, ředkvičky,
houby shiitake
Ovoce
– velmi vhodné: třešně, kiwi, čerstvé a sušené fíky, červené, zelené a tmavé blumy,
červené, černé a zelené hroznové víno, grapefruit, ananas, klikve, citron, angrešt
– neutrální: jablka, vodní, španělský, ananasový, vánoční a muškátový meloun,
borůvky, broskve, datle, rozinky, limeta, mandarinka, ostružiny, papája, černý a
červený rybíz, švestky, jahody, jahody, meruňky, nektarinky, hrušky, bezinky, maliny
– zakázané: banány, opuncie, mango, granátové jablko, pomeranče, tomel, kokosový
ořech, reveň
Šťávy a tekutiny
– velmi vhodné: zelí, hroznové víno, černé třešně, klikev, celer, mrkev, papája
– neutrální: jablečná šťáva, švestky, okurka, ananas, meruňky, grapefruit, jablečný
mošt, voda s citronem, zeleninové šťávy (podle druhu zeleniny)
– zakázané: pomeranč
Koření
– velmi vhodné: kari, petržel, miso, křen, česnek
– neutrální: agar, melasa, bobkový list, paprika, kardamon, rýžový sirup, pažitka, šalvěj,
hřebíček, sójová omáčka, římský kmín, med, kurkuma, máta kadeřavá, bazalka,
muškátový oříšek, sirup z hnědé rýže, jamajský pepř, kerblík, šafrán, skořice,
saturejka, hnědý cukr, tymián, javorový sirup, třtinový cukr, hořčice, bergamot, máta
peprná, karob, rozmarýn, čokoláda, sůl, koriandr, majoránka, kopr, estragon, kelp,
vanilka
– zakázané: nové koření, bílý a černý pepř, ječný slad, červený vinný ocet, kukuřičný
sirup, kajenský pepř, chilli, anýz, jablečný ocet, kukuřičný škrob, želatina, mandlový
extrakt, tapiok, kapary, bílý vinný ocet,
Chuťové přísady
– neutrální: džem (z přijatelných druhů ovoce), hořčice, majonéza, salátové drezínky
nízkotučné
– zakázané: kečup, worcesterská omáčka, kyselá a sladká marináda, marinovaný kopr
Bylinné čaje
– velmi vhodné: vojtěška, hloh, třapatka, list jahodníku, zelený čaj, heřmánek, šípky,
ženšen, lopuch, kořen lékořice, zázvor
– neutrální: kajenský pepř, třezalka, bez černý, mateřídouška, moruše, bříza bělokorá,
list maliníku, šalvěj, pampeliška, americký jilm, jablečník obecný, sporýš, máta
peprná, řebříček, ptačinec, vodilka, kozlík lékařský, petržel, kůra dubu bílého, šťovík
– zakázané: aloe, reveň, pískavice řecké seno, šišák, lípa, jetel luční, vlákna kvetoucí
kukuřice, kokoška pastuší tobolka, chmel, podběl, senna, hořec, divizna
Různé nápoje
– velmi vhodné: obyčejná káva, káva bez kofeinu, zelený čaj
– neutrální: pivo, bílé a červené víno, sodovka, minerální vody
– zakázané: destiláty, obyčejný černý čaj, černý čaj bez kofeinu, různé limonády, cola

KREVNÍ SKUPINA B
= kočovník, maso a mléčné výrobky, podobná krevní skupině 0 – pružná, kreativní, všežravec – silný imunitní systém – mnohostranné přizpůsobení v různých podmínkách – vyrovnaný nervový systém Náchylnost k nemocem – hypoglykémie – nedostatek krevního cukru (glukosy) v krvi po jídle – autoimunní onemocnění – roztroušená skleróza, lupus Vhodné pohybové aktivity – mírný tělocvik – chůze, jízda na kole, tenis, plavání, cvičení kombinované z intenzivního a relaxačního cvičení Vhodné potraviny pro váhový úbytek – zelená zelenina – podporuje účinný metabolismus – maso – podporuje účinný metabolismus – vejce, nízkotuční mléčné výrobky – podporuje účinný metabolismus – játra – podporuje účinný metabolismus – lékořicový čaj – brání rozvoji hypoglykémie Zakázané potraviny pro váhový úbytek – kukuřice – snižuje účinnost inzulínu, snižují metabolický obrat, je příčinou hypoglykémie – čočka – brání správnému využití živin, snižuje metabolickou účinnost, je příčinou hypoglykémie – arašídy – snižuje metabolickou účinnost, je příčinou hypoglykémie, potlačují funkci jater – sezamová semínka – snižuje metabolickou účinnost, je příčinou hypoglykémie – pohanka – snižuje metabolickou účinnost, je příčinou hypoglykémie, zpomaluje trávení – pšenice – zpomaluje trávení a metabolické procesy, snižuje metabolickou účinnost, je příčinou hypoglykémie Maso a drůbež – velmi vhodné: jehněčí, zvěřina, králík, skopové – neutrální: hovězí, krůta, bažant, játra, bizoní, telecí – zakázané: slanina, tetřev, kachna, šunka, srdce, slepice, křepelka, kuře, vepřové, husa Mořské produkty – velmi vhodné: treska, štika, jikry (kaviár), sardinky, makrela, mořský jazyk, štika, kanic, losos, halibut, placka (ryba), mořský okoun, platýs, ružich, hejk, mořský pstruh, polorejnok, jeseter – neutrální: tuňák, kalmar, sleď (čerství, marinovaný), bělomasé ryby, plachetník, měkkýš balone, koruška, sumcovité ryby, okoun říční, pstruh duhový, hřebenatka, kapr, mečoun, okoun, žralok – zakázané: ančovičky, slávky jedlé, škeble, humr, raci, želvy, uzený losos, škeble, ústřice, krabi, hlemýždi, barakuda, vyza, chobotnice, žáby, garnát, úhoř Mléčné výrobky a vejce – velmi vhodné: sýr typu cottage, jogurt s ovocem, kefír, odstředěné mléko nebo 2% mléko, jogurt, kozí mléko, mazzarella, kozí sýr, mražený jogurt, ricotta – neutrální: měkký plísňový sýr, ementál, hermelín (camembert), eidam, podmáslí, čedar, máslo, gouda, neufchate, gruyére, jarlsberg, krémový sýr, syrovátka, sójový sýr, parmezán, šerbet, švýcarský ementál, provolone, plnotučné mléko, sójové mléko Oleje a tuky – velmi vhodné: olivový olej – neutrální: olej z tresčích jater, olej z lněného semínka – zakázané: olej z řepky olejky, kukuřičný, bavlníkový, podzemnicový, saflorový, sezamový a slunečnicový olej Ořechy a semínka – neutrální: mandlové máslo, pekanové ořechy, kaštany, jádra liči, para ořechy, hikorové a vlašské ořechy, mandle – zakázané: kešu, slunečnicové a arašídové máslo, arašídy, sezamové máslo, sezamová a slunečnicová semínka, pistácie, piniové a lískové oříšky, mák Luštěniny – velmi vhodné: fazol obecný, měsíční, modré fazole, červená sója – neutrální: bob obecný, bílé, zelené a červené fazole, fazole nicema, semena tamarindu, hrachové a fazolové lusky, fazole cannellini a severní, zelený hrách – zakázané: fazole aduke, garbanzo a azuki, čočka červená a zelená, obecná, černé a strakaté fazole, hrách černooký Cereálie – velmi vhodné: proso, rýžové otruby a burisony, ovesná mouka, ovesné otruby, pšenice špalda – neutrální: rýžová kaše, müsli – zakázané: amarant, pšeničné otruby, kukuřičná kaše, žito, pohanka, pohankové krupky, ječmen, pšeničné klíčky, kukuřičné lupínky (cornflakes) Chléb a pečivo – velmi vhodné: chléb z hnědé rýže, rýžový koláč, pečivo z prosa, křupavý chléb, chléb z naklíčených zrn – neutrální: bezlepkový chléb, chléb se sójové mouky, nepšeničný chléb z vysokým obsahem bílkovin, chléb z pšenice špaldy, pečivo z ovesných otrub, vločkový chléb – zakázané: pšeničné bagety, pečivo z pšeničných otrub, vícezrnný chléb, žitný vita chléb, tvrdá pšenice, 100% žitný chléb, kukuřičné pečivo, celozrnný pšeničný chléb, žitný křehkých chléb Obilí a těstoviny – velmi vhodné: ovesná a rýžová mouka – neutrální: grahamová a bílá mouka, bílá a hnědá rýže, těstoviny ze semoliny, rýže basmati, špenátové těstoviny, mouka z pšeničné špaldy – zakázané: pohankové krupky, celozrnná pšeničná mouka, mouka z tvrdé pšenice, lepek, ječná mouka, divoká rýže, kuskus, artyčokové těstoviny Zelenina a houby – velmi vhodné: červená řepa, červená, zelená a žlutá paprika, čínské zelí, mrkev, lilek, měsíčná fazole, všechny druhy sladkých brambor, pastinák, brokolice, bílé a červené zelí, růžičková kapusta, kapusta, listová hořčice, mangold, houby shitake, brambory, květák, petržel – neutrální: chřest, bambusové výhonky, houby portobello a balone a enoki, čekanka, červená, zelená a žlutá cibule, kopr, fenykl, špenát, tuřín, křen, špenát, řepa, salát římský a ledový, kerblík, ibišek jedlý, listy pampelišky, španělská cibule, roketa sedá, bílé a červené brambory, zázvor, mořské řasy, pórek, všechny druhy tykve, řeřicha, cuketa, celer, hlíva ústřičná, okurka, štěrbák, česnek, šalotka, kedlubna, naklíčená vojtěška, vodnice – zakázané: artyčoky, dýně, bílá kukuřice, naklíčená ředkvička, španělské, řecké a zelené olivy, avokádo, naklíčená sója mungo, rajčata, slunečnice topinambur, ředkvičky, žlutá kukuřice, tofu, tempeh Ovoce – velmi vhodné: banány, červené, zelené a tmavé blumy, hroznové víno červené, černé a zelené, ananas, papája, klikev – neutrální: jablka, ananasový a vodní meloun, borůvky, červený a černý rybíz, sušené a čerstvé fíky, broskve, grapefruit, rozinky, pomeranč, mandarinky, mango, ostružiny, bezinky, angrešt, švestky, kiwi, jahody, limeta, meruňky, třešně, datle, nektarinky, hrušky, kumkvát, maliny, citron – zakázané: kokosový ořech, opuncie, raveň, granátové jablko, tomel Šťávy a tekutiny – velmi vhodné: šťáva ze zelí, ananasová a papájová šťáva, šťáva z hroznového vína, šťáva z klikve – neutrální: jablečná, celerová, meruňková, pomerančová a okurková šťáva, voda s citronem, grapefruitová šťáva, šťáva z čerstvých třešní, jablečný mošt, zeleninové šťávy (podle zeleniny) – zakázané: rajčata Koření – velmi vhodné: kajenský pepř, petržel, křen, zázvor, kari – neutrální: agar, pažitka, bazalka, koriandr, kapary, kopr, karob, rozmarýn, javorový sirup, sůl, hnědý cukr, muškátový ořech, estragon, chilli, rýžový sirup, červený a bílý vinný ocet, kerblík, třtinový cukr, hřebíček, sirup z hnědé rýže, římský kmín, kardamon, česnek, šalvěj, máta kadeřavá, sójová omáčka, tamarind, paprika, vanilka, jamajský pepř, anýz, čokoláda, bergamot, kurkuma, kmín, mořské řasy, med, šafrán, majoránka, saturejka, melasa, bílý cukr, oregano, tymián, máta peprná, jablečný ocet – zakázané: nové koření, bílý a černý pepř, skořice, kukuřičný sirup, želatina, ječný slad, tapiok, mandlový extrakt, kukuřičný škrob Chuťové přísady – neutrální: jablečné máslo, kyselá a sladká marináda, majonéza, marinovaný kopr, worcesterská omáčka, salátové drezinky (nízkotučné z povolených složek), džem (z povolených druhů ovoce), zvýrazňovače chuti, hořčice – zakázané: kečup Bylinné čaje – velmi vhodné: zázvor, list maliníku, petržel, máta peprná, lékořice, šalvěj, ženšen, šípky – neutrální: vojtěška, heřmánek, mateřídouška, třapatka, bříza bradavičnatá, zelený čaj, šťovík, moruše, třezalka, kajenský pepř, list jahodníku, pampeliška, sporýš, vodilka, hřebíček, jablečník obecný, lopuch, americký jilm, ptačinec, kozlík lékařský, bez černý, kůra dubu bílého, hloh, kořen lékořice – zakázané: aloe, reveň, pískavice řecké seno, kokoška pastuší tobolka, divizna, jetel luční, vlákna kvetoucí kukuřice, šišák, chmel, podběl, senna, hořec, lípa Různé nápoje – velmi vhodné: zelený čaj – neutrální: pivo, káva bez kofeinu, obyčejná káva, černý čaj bez kofeinu, obyčejný černý čaj, bílé a červené víno – zakázané: destiláty, minerální vody, různé druhy sodovek, limonády, cola

UNIKÁTNÍ MAPA ZDRAVÍ

Podívejte se pozorně do zrcadla. Na své tváři
a na těle uvidíte znaky, které vám poskytnou
informace o vašem zdravotním stavu –
fyzickém i psychickém. Ukážeme vám, jak je
správně dešifrovat a pochopit.
Lidské tělo je jako otevřená kniha. Každá
vráska na tváři, tvar nosu, způsob chůze,
může hodně napovědět o zdravotním stavu
člověka, dokonce i o jeho charakteru. Stačí se
jen podívat do zrcadla o něco pozorněji než
jindy, uvolnit se, nechat volně plynout
myšlenky, vnímat pocity a podívat se až na
dno své duše „Očima svého těla“.
Někdy se dají odhalit „energetické díry na těle
i duši“ nebo místa psychosomatických bloků,
které si vytváří každý jedinec na obranu pro
přežití traumatické situace. Každá část těla
nám může poskytnout množství informací, jen
je potřeba se naučit vnímat různé znamení a
správně chápat svoje pocity.
ZKONTROLUJ SI SVÉ TĚLO
Jak se projevují energetické poruchy? Jak
zjistíme, že něco není v pořádku?
Pokuste se vnímat svojí životní energii, která
vámi prochází, jako vlnu pocitů. Všímejte si
přitom necitlivé zóny, nebo místa, kde se
energetický blok projevuje, jako tlak, napětí či
bolest.
Zaměřte se na vyznačené body podle
obrázku. Zkontrolujte, zda jsou teplé,
načervenalé, oteklé nebo bolestivé na dotyk.
Pokuste se je cítit i zevnitř – pomůže vám
správné dýchání a meditace.
Když objevíte kritický bod, jemně ho masírujte
a snažte se dýchat přes toto místo, aby
energie začala proudit harmonicky. Když je
kritický bod teplý, můžete ho masírovat
rukama od středu postiženého místa směrem
ven. V případě, že je kritický bod studený,
postupujte z opačné strany z venku dovnitř.
MAPA ZDRAVÍ
Podle Patera Ohašiho části tváře korespondují s ostatními částmi těla. Takže, když nějaký orgán není v pořádku, projeví
se to i naší tváři. V podobě skvrn, vyrážky a vrásek. Pro lepší orientaci vám poslouží „MAPA TVÁŘE“.
1. Močový měchýř projevuje se těsně pod místem, kde začínají růst vlasy
2. Tlusté střevo na spáncích a na bočních stranách čela
3. Tenké střevo uprostřed čela
4. Játra mezi obočím
5. Slezina okolo očí, pod obočím a směrem k uším
6. Žlučník na víčkách
7. Nadledviny těsně pod očima
8. Slinivka břišní okolí kořenu nosu
9. Žaludek ve střední části nosu
10. Srdce na špičce nosu
11. Průdušky pod nosem (nosní dírky)
12. Plíce na tvářích od nosu až po uši
13. Pohlavní orgány okolí úst a na části brady
14. Ledviny na bradě

mapa-zdravi